Denk jij dat je moet spoelen om je vagina schoon en fris te houden? Je bent niet de enige. Veel vrouwen geloven dat douching noodzakelijk is — maar dat is het niet. In werkelijkheid doet het vaak meer kwaad dan goed. Gelukkig zijn er gezondere en veiligere alternatieven. In dit artikel leggen we uit waarom je beter niet kunt spoelen én wat je in plaats daarvan wél kunt doen.
Wat is Douching?
Vaginaal spoelen (ook wel "douching") is het inwendig wassen van de vagina met water of andere oplossingen. De meeste spoelproducten uit de winkel bevatten een flesje met een tuitje gevuld met een geurige mix van bijvoorbeeld boorzuur (bakpoeder), azijn of andere ingrediënten.
Deze producten beloven pH-balans, geurverwijdering of reiniging na menstruatie of seks. Maar wetenschappelijk bewijs daarvoor ontbreekt. Sterker nog: douching kan je vaginale balans verstoren en infecties veroorzaken.
Waarom Douching Onveilig is
Hoewel één op de vijf vrouwen weleens een doucheproduct heeft gebruikt, raden gynaecologen het sterk af. De American College of Obstetricians and Gynecologists geeft aan dat er geen medische reden is om te spoelen. Integendeel, er zijn genoeg redenen om het juist niet te doen.
Douching verstoort de natuurlijke balans van bacteriën in je vagina. Je lichaam zorgt zelf voor een gezond evenwicht, en je vagina reinigt zichzelf om de pH-waarde optimaal te houden.
Risico’s van douching zijn onder andere:
-
Verhoogd risico op bacteriële vaginose
-
Verstoorde pH-balans
-
Droogheid, jeuk en irritatie
-
Allergische reacties en branderig gevoel
Spoelen kan ook leiden tot een afname van gezonde bacteriën zoals lactobacillen, en zo de groei van schadelijke bacteriën bevorderen. Sommige studies hebben zelfs een verband gevonden tussen douching en ernstigere aandoeningen zoals:
-
Seksueel overdraagbare aandoeningen
-
Baarmoederhalskanker
-
Vruchtbaarheidsproblemen
-
Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen
-
Bekkenontstekingsziekte (PID)
Hoewel deze studies niet altijd concluderend zijn, is het duidelijk: de risico’s zijn het simpelweg niet waard.
Wat kun je doen in plaats van douching?
Hieronder vind je 6 gezondere alternatieven voor vaginaal spoelen:
1. Doe... helemaal niets
Je vagina reinigt zichzelf. Lactobacillen zorgen voor slijmvorming die bloed, zaadcellen, afscheiding en ander “afval” uit je vagina helpt verwijderen. Je afscheiding geeft zelfs signalen af of alles in balans is of dat er iets mis is. Laat je lichaam zijn werk doen.
2. Gebruik pH-gebalanceerde producten
Wil je je toch extra fris voelen? Gebruik dan milde, pH-neutrale producten voor de vulva — dus de buitenkant. Was de binnenkant van je vagina nooit met zeep of producten, ook niet met geurtjes.
Let erop dat het product specifiek is ontwikkeld voor de intieme zone, met een pH tussen 3,8 en 4,5. Tijdens de menopauze stijgt je pH vaak, waardoor je vatbaarder bent voor infecties. Vermijd geparfumeerde wasgels en kies liever voor producten met zachte, schone ingrediënten.
3. Vermijd vocht
Blijf niet rondlopen in natte kleding zoals badpakken, en wissel direct na het zwemmen. Tijdens warm weer kun je ook sneller last krijgen van zweet en vochtophoping.
Vocht creëert de perfecte omgeving voor candida (een gistinfectie). Symptomen hiervan zijn jeuk, een branderig gevoel en witte afscheiding.
4. Draag ademende kleding en ondergoed
Strakke kleding of synthetische stoffen kunnen wrijving en irritatie veroorzaken. Vooral de liezen bevatten geurklieren die bij onvoldoende ventilatie geurtjes kunnen veroorzaken.
Kies voor katoen. Dat laat je huid ademen en helpt zweet verdampen. Draag loszittend ondergoed, of slaap zonder slipje als je je daar prettig bij voelt.
5. Versterk je immuunsysteem
Je vaginale gezondheid hangt nauw samen met je algehele gezondheid. Een verzwakt immuunsysteem vermindert de natuurlijke slijmvorming in de vagina, wat kan leiden tot droogheid en infecties.
Chronic stress en slaapgebrek werken dit proces in de hand. Zorg goed voor jezelf: eet voedzaam, beweeg regelmatig en neem voldoende rust.
6. Leef gezond en vermijd triggers
Roken, overmatig alcoholgebruik en een suikerrijk of vet dieet kunnen je pH verstoren. Vermijd overmatige inname van:
-
Cafeïne
-
Suiker
-
Vette voeding
En onthoud: een vagina hoort een natuurlijke geur te hebben. Ze hoeft niet naar bloemen te ruiken. Laat je dus niet verleiden door geurige douches of sprays.
Merk je een sterke geur, ongewone afscheiding, jeuk of irritatie? Dan is het tijd om contact op te nemen met je huisarts. Alleen een arts kan uitsluiten of er iets ernstigers aan de hand is.
Leave a comment
This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.